Powered By Blogger

sâmbătă, 4 aprilie 2015

Functiile Apei In Organism



Apa dizolva substantele nutritive pe care le primeste organismul prin hrana, le transporta la celule, unde sunt metabolizate. Apoi transporta resturile rezultate la organele de eliminare: rinichi (eliminata sub forma de urina), piele (transpiratie), plamani (respiratie) si, in cantitati mici, prin intestine (fecale). Apa mai este eliminata prin lapte in cazul femeilor care alapteaza. Un rol important il are si in mentinerea constanta a temperaturii corpului, eliminand caldura care prisoseste organismului, prin transpiratie. Apa ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale, stimuland metabolismul si regland apetitul. Apa hidrateaza in mod natural pielea, oferindu-i un aspect sanatos, stralucitor, prevenind aparitia ridurilor. Asadar, apa pierduta trebuie sa fie in mod continuu inlocuita.


Necesarul de apa se obtine fie ca atare, fie prin alimentele consumate. Fructele si legumele verzi sunt foarte bogate in apa, continand 80-90% apa, carnea - 70%, painea alba - 36%, branza - 30% etc. O cantitate mica de apa se formeaza si in tesuturi, prin oxidarea hidrogenului din grasimi, carbohidrati si proteine (apa metabolica).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu